Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

DCA - Η αυτοκτονία του καρκίνου

Διάβαζα εχτές το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Κ της Καθημερινής (κυπριακή έκδοση 22/3/2009). Στις σελίδες 22-24 υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός Έλληνα γιατρού-καθηγητή, του Ευάγγελου Μιχελάκη, ο οποίος με βάση το Πανεπιστήμιο της Alberta στον Καναδά έχει ξεκινήσει τον δικό του "πόλεμο" κατά του καρκίνου.

Ο δρ. Μιχελάκης, μαζί με τους συνεργάτες του, ερευνά την επίδραση της ουσίας DCA (διχλωρικό οξύ) στα καρκινικά κύτταρα. Η ομάδα αυτή παρατήρησε ότι η χορήγηση αυτής της ουσίας σε άτομα με καρκίνο ελαττώννει σε εντυπωσιακό βαθμό τους καρκινικούς όγκους σε μερικές εβδομάδες. 
Αν επαναφέρετε στην μνήμη σας τα μαθήματα βιολογίας στο σχολείο θα θυμηθείτε ότι τα "εργοστάσια" παραγωγής ενέργειας του κυττάρου είναι τα μιτοχόνδρια. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν απενεργοποιήσει τα μιτοχόνδρια. Ο λόγος είναι πολύ απλός: τα μιτοχόνδρια, εκτός απο κέντρα παραγωγής ενέργειας, είναι και ανιχνευτές καρκινογένεσης. Εάν αντιληφθούν ότι το κύτταρο είναι καρκινικό ενεργούν ως ωρολογιακή βόμβα και το σκοτώνουν. Εδώ βρίσκεται και το κόλπο με το DCA. Ο Μιχελάκης ανακάλυψε ότι το DCA μπορεί να θέσει σε πλήρη λειτουργία τα (απενεργοποιημένα) μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων και άρα να ενεργοποιήσει την διαδικασία της απόπτωσης - δηλαδή της καταστροφής των καρκινικών κυττάρων απο τον ίδιο τον οργανισμό. As simple as that!

Πάμε τώρα και στο πιο σημαντικό. Αντιγράφω απο την συνέντευξη:

Ερώτηση: Τι γίνεται με την χρηματοδότηση της έρευνας σας; Ξέρουμε ότι καμιά φαρμακευτική εταιρία δεν δέχεται να σας χρηματοδοτήσει επειδή το μόριο του DCA δεν μπορεί να πατενταριστεί.
Απάντηση: Μέσω συνεισφορών και μέσω του Πανεπιστημίου της Alberta συγκεντρώσαμε 1.5 εκατ. δολάρια. Παίρνουμε γράμματα απο όλο τον κόσμοπου μας δίνουν 5 δολάρια, 10 δολάρια. Είναι συγκινητικό. Τα κεφάλαια που διασφαλίσαμε μ'αυτό τον τρόπο είναι πολύτιμα αλλά δεν επαρκούν για τα επόμενα στάδια της έρευνας. Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να ολοκληρώσουμε τα πρώτα βήματα. Για τα επόμενα, που είναι πολυκεντρικές μελέτες, χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια τα οποία ειλικρινά δεν γνωρίζω πως θα εξασφαλίσουμε.

Προσωπικά έχω συγκλονιστεί. Είναι απίστευτο αυτό που παραδέχεται ο Μιχελάκης. Επειδή το DCA είναι μια κοινή, απλή και φτηνή ουσία η οποία δεν πατεντάρεται καμιά φαρμακευτική εταιρία δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει την έρευνά τους! Δεν ξέρω τι άλλο να πώ. Έχω μείνει άναυδος...

Αυτό είναι το σάιτ του Πανεπιστημίου:  http://www.depmed.ualberta.ca/dca/  και εδώ είναι το λήμμα της wikipedia για το DCA: http://en.wikipedia.org/wiki/Dichloroacetate

Δεν έχω scanner στο σπίτι, αλλά θα προσπαθήσω να σκανάρω και να ανεβάσω την συνέντευξη εδώ. Στο μεταξύ όποιος μπορεί ας το κάνει πρίν απο μένα. Θα του είμαι υπόχρεος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: