Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η ώρα της γής ή η ώρα της Υποκρισίας;


Το παρακάτω κείμενο το έγραψα ως απάντηση στην τελευταία ανάρτηση του Γιώργου Πήττα στο ιστολόγιο του, εννοείται. Δεν είμαι ενάντια στους οικολόγους γενικώς (εξαιρούνται τα δικά μας, εγχώρια παναΰρκα-επιεικώς) ούτε θέλω να κατηγορηθώ οτι δεν έχω περιβαλλοντολογική συνείδηση. Είναι μερικά πράγματα όμως που δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω και αρνούμαι να τα καταπιώ αμάσητα.

 

"Αγαπητέ Γιώργο,

 

υποκρισία. Όλο αυτό που στήθηκε για να υποστηρίξει την χθεσινοβραδινή ενέργεια εμένα μου φαντάζει σαν μια μεγάλη υποκρισία! Νομίζω ότι η WWF (την οποία σέβομαι και επικροτώ για τους σκοπούς της) θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της. Θα ήθελα πολύ να μάθω πόσα λεφτά ξόδεψαν για να προμοτάρουν αυτή την ενέργεια. Βασικά διαφωνώ για ένα σημαντικότατο, κατα την γνώμη μου, λόγο: αυτή η "μαζική" αλλά συμβολική κίνηση να σβήσουν τα φώτα δημιουργούν την εντύπωση (υποσυνείδητα) στον κόσμο ότι συμμετέχουν στην προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή ενώ στην ουσία δεν καταφέρνουν τίποτα. Γιώργο, ευτυχώς ή δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν έχει την δική σου (αποδεδειγμένη) ευαισθησία για το περιβάλλον. Αντίθετα ο πολύς κόσμος, για πολλούς και διάφορους λόγους, αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα μάλλον επιδερμικά. Και μια κίνηση σαν αυτή δημιουργεί στον πολύ κόσμο την άποψη ότι "έκαναν το καθήκον τους". Μέγα λάθος!

Εγώ θα προτιμούσα π.χ. όλα αυτά τα χρήματα να δίνονταν σαν χρηματοδότηση για να αλλάξουμε τις λάμπες πυρακτώσεως με οικονομικές. Πρακτικά πράματα που πιάννουν τόπο και ο καθένας θα κάνει ότι περνά απο το χέρι του. Εξάλλου πότε ήταν η τελευταία φορά που ίδρωσε το αυτί των διοικούντων του πλανήτη μας απο παρόμοιες συμβολικές κινήσεις;

 

ΥΓ. Ρώτησε κανείς την επίδραση της χθεσινοβραδινής ενέργειας παγκόσμια στο περιβάλλον; Αντιλήφθηκε κανείς την επίδραση του μαζικού "κατεβάσματος" και μετά του μαζικού "ανεβάσματος" των διακοπτών τόσο στα εργοστάσια παραγωγής όσο και κατ'επέκταση στο περιβάλλον; "

 

Και για να συνεχίσω την σκέψη μου: δώστε μου έναν λόγο για τον οποίο πιστεύετε οτι η συγκεκριμένη ενέργεια του Σαββατόβραδου ωφέλησε στο παραμικρό. Και σας παρακαλώ να εξαιρέσετε την κοινή δικαιολογία της μαζικής συμμετοχής - αφύπνισης - καλλιέργειας συνείδησης στις μάζες. Να με συγχωρείτε αλλά εγώ αυτά τα ακούω βερεσέ. Το 95% των γνωστών μου που αποφάσισαν να συμμετάσχουν αρκέστηκαν στο να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών τους - εννοείται με την τηλεόραση αναμμένη. Απο κεί και πέρα τι; Άναψαν και πάλι τα φώτα για να δούμε τα χάλια μας. Αν έχετε τα κότσια κύριοι της WWF πηγαίνετε κατευθείαν στην πηγή. Αυτή η μεγαλοφυής ιδέα του να χρησιμοποιήσουμε τον κόσμο για να περάσουμε το μήνυμα στους ηγέτες του πλανήτη, να με συγχωρείτε, αλλά είναι η μεγαλύτερη ΠΑΤΑΤΑ που άκουσα τον τελευταίο καιρό.

Και για να τελειώσω: αν θέλετε τον κόσμο να συμμετάσχει στην σωτηρία του πλανήτη βοηθήστε τον να κάνει το δικό του καθήκον στο μερίδιο που του αναλογεί και να ενεργήσει στα του οίκου του. Πιέστε τις κυβερνήσεις (που κατα τα άλλα κόπτονται να σβήσουν τα φώτα των κυβερνητικών κτιρίων για μια ώρα) και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει προγράμματα και να δώσει επιχορηγήσεις για να μπορέσει ο κόσμος να μειώσει στο ελάχιστο την δική του συμμετοχή στην μόλυνση της γής. Όλα τα άλλα είναι έπεα πτερόεντα...

3 σχόλια:

Aslan είπε...

εγω φιλε δεν τα εκλεισα. εχω τα μονιμα κλειστα λογω τον τιμολογιων της ΔΕΗ. Περα απο την πλακα να καμω οπως την κατσικα την γειτονισσα που εσβησε τα φωτα και εβαλε 2 πλυντηρια?

Αλεξανδρος Σουτσος είπε...

Αυτό που έγινε ήταν τουλάχιστον τραγελαφικό... συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις. Απλώς ένα πνεύμα αντιλογίας που έχω.

Μπορεί πράγματι να ήταν μια κίνηση καθησύχασης του κοσμάκη... η οποία ήλθε εκ του αποτελέσματος. Μπορεί εμείς να συνεχίζουμε την μανία σπατάλης που μας έχει επιβληθεί αλλά θέλω να ελπίζω ότι η συσπείρωση του κόσμου γύρω από τέτοια ιβέντς μπορεί να βοηθήσει στην σταθερή καλλιέργεια ενός πράσινου πνεύματος στο σημερινό κοινό.

Ακολουθώντας δηλαδή την δικιά σου λογική (στην προ τελευταία παράγραφό σου) μπορεί κάποιος να υποθέσει το ακριβώς αντίστροφο... ότι δηλαδή την επόμενη φορά που θα ζητηθεί κάτι τέτοιο μπορεί να είναι για 2 ώρες, και πάλι ο κόσμος να ακολουθήσει το παράδειγμα του γείτονά του (να μην είναι δηλαδή το μαύρο πρόβατο της γειτονιάς που δεν έσβησε τα φώτα-ψυχολογία της μάζας) επομένως να φτάσει κάποια στιγμή που να μπορεί να κλείσει τα φώτα για μια ολόκληρη ημέρα. Σιγά-σιγά γίνονται αυτά τα πράματα...

Αν θέλεις να αλλάξεις τα πράματα από την μία μέρα στην άλλη μπορείς να το κάνεις με ακραίους τρόπους αφού η ιστορία δείχνει ότι η λογική-κουλτούρα του κόσμου αλλάζει ραγδαία μόνο με...βόμβες και άλλα τέτοια.

Φυσικά εδώ δε θέλουμε κάτι τέτοιο!
Επομένως δεν είναι όλα άσπρα μαύρα όπως αντιλαμβάνεσαι...

Aeriko είπε...

na sifonisw kai na pw oti prepi sti kipro na xrisimopoiisoume tin iliaki kai eoliki energia tin epia exoume afthoni stin kipro. i ebropi prepi na dosi perisoteres xorigies pou aforoun afta ta 8emata.
na xeretisoume kai ton kenourgio stathmo afalatosis pou exi eggrithi pou tha litourga mono me iliaki energia :)